Zondag 17 april 2022, Pasen.

18 april 2022 - Santiago, Panama

Vandaag Pasen (17/4), daar merk je hier eerlijk gezegd niet veel van. Bijna iedereen heeft vrij gehad de afgelopen dagen, velen Witte Donderdag al en Goede Vrijdag is een officiële vrije feestdag. Opvallend ook dat vanaf donderdag 12:00 's middags t/m zaterdagavond 23:59 geen alcoholhoudende drank  verkocht mag worden, niet in de bar en niet in de winkel. Vermoedelijk ook om het bovenmatig drankgebruik gedurende de vrije dagen wat te temperen. Velen hebben gebruik gemaakt van de vrije dagen om er op uit te gaan. Busstations liepen vol, verkeersaders overbelast, enz. Vergelijkbaar met een mooie Paasdag als iedereen naar Scheveningen en Zandvoort trekt. 

Afgelopen maandag (11/4) zijn we op en neer naar Santa Fe gegaan en hebben daar het hostal Bulabá besproken waar we dus vandaag onze intrek hebben genomen. Het is hier een graad of 5 koeler dan in Santiago, dat merk je direct. Santiago was steeds rond de 32 gr. C en vochtig, en als het dan niet waait, voelt dat toch gauw als klef en klam.

Dinsdag (12/4) in Santiago zelf 2 musea bezocht. Een ervan is een museum betreffende het Panamakanaal, zéér instructief vooral voor scholieren. Daar is het ook voor bedoeld, we zagen weinig artefacten van het kanaal zelf. Wat benadrukt werd, is het grote ecologische en economische belang van het kanaal. Het ecologische is iets van de laatste jaren. Daar had men bij het ontwerp en het graven van het kanaal geen oog voor. Het economische belang voor Panamá vind je terug in de tolgeldopbrengst van bijvoorbeeld 2021: USD 2.966 miljoen ofwel nog net geen 3 miljard dollar. Hiervan werd 2 miljard aan de staat afgedragen, het andere miljard is om de kosten te bestrijden. Per schip wordt gemiddeld zo'n USD 222.000 betaald. Er gingen dus bijna 13.500 schepen van allerlei formaat door het kanaal. Ter vergelijking: door het Suezkanaal varen gemiddeld 18.500 schepen per jaar. Daar kunnen ook aanmerkelijk grotere schepen door. 

In Santiago zelf de Escuela Normal bezocht. Een buitengewoon groot gebouw met vele vleugels en binnenplaatsen. Is een Pedagogische Academie met internaat. 

Woensdag (13/4) naar Puerto Mutis om eens te zien of er een mooi boottripje gemaakt kon worden. Hebben inderdaad met een bootje gevaren, maar zo spannend was het niet. Puerto Mutis bestaat uit een paar huizen en een kade. Er wordt vooral vis aangevoerd, tonijn en parga (lijkt op een grote goudvis) en ook haaien (kleintjes). Officieel mag maar 10% van de vangst uit haai bestaan, bijvangst dus. Door buitengaats reeds de goed eetbare delen van de haai te snijden wordt deze grens behoorlijk opgerekt.

Donderdag (14/4 Witte Donderdag) San Francisco de la Montaña bezocht, een plaatsje even ten noorden van Santiago de Veraguas. De lokale kerk dateert uit 1621. Als je dan nagaat hoe afgelegen het plaatsje ligt, vraag je je af wat die kolonisten hier destijds zochten. Goud, zilver, koper, enz. Columbus die hier in de buurt aan de noordkust landde op zijn 4e en laatste reis naar het Amerikaanse continent zag al gauw dat de lokale bewoners grote gouden sieraden droegen en bronzen voorwerpen hadden. Het duurde dan toch nog een goede 100 jaar voor er daadwerkelijk gekoloniseerd werd. Mede omdat het gebied niet al te toegankelijk is. Wij kwamen eenvoudig met de bus vanuit Santiago.

Vrijdag, (15/4), rust- en feestdag. Alles dicht behalve de supermarkt. Iedereen vrij. Kat noch kip op straat. Hooguit enige drukte rondom de kerk.  

En nu dus in Santa Fé de Veraguas.

Groet

Carel & Andrea

Foto’s